4 Şubat 2012 Cumartesi

Sosyal ağlar bizi bazen yalancı ama her zaman kendimiz yapar

İnternet üzerinden kurulan ortaklıklar, arkadaşlıklar, aşklar… Hayatımızda ne kadar çok örnekleri var değil mi bunların? İlk başta insana pek güven verici gelmiyor bu bağlar çünkü bizi haksız çıkartmayacak birçok olay var yaşanmış. İnternet ortamı insanların kendilerini olduklarından başka bir şekilde gösterebilecekleri bir yer demiyor mu herkes?


Bu cümlede biraz hata var bence. Evet oldukları gibi göstermezler belki ama bu “olduklarından” kasıt kendi nesnellikleridir sadece. Mesela biri size çok zengin olduğunu, erkekse kız olduğunu ya da size aşık olduğunu söyleyebilir, ama bu onun asıl olduğu kişidir aslında, karakterini ne yaparsa yapsın gizleyemez çünkü insan.
Bence birini gerçekten tanımak ona yüklenen, kadın olmak, zengin ya da fakir olmak, esmer olmak, sarışın olmak gibi ayrımlardan çok daha ötesini bilmek ile olur. İnsanlara bazı sıfatlar verip onları o şekilde yorumlamak ne kadar doğru sizce?

Gerçek hayattakinden çok da fazla risk yok
Evet kandırılabilirsiniz, dolandırılabilirsiniz, aldatılabilirsiniz ama bunlar sanal dünyanın dışında da başınıza gelebilecek şeyler değil mi? Ama bu durumda bile belli bir süre iletişim kurduğunuz, bir şeyler paylaştığınız kişi de size gerçekten kendinden bir şeyler vermiştir bu süreçte. Az ya da çok, eksik ya da fazla ama kesinlikle yanlış değil.

Olduklarımız ve olmak istediklerimiz’den hangisi aslında bizizdir?
13 yaşındaki bir çocuk kendini 26 yaşında, evli bir iş adamı olarak tanıtmışsa, bu onun ya rol modeli olan bir insanın hayatıdır ya da ileride kendini o şekilde görmüştür. Hiç gitar çalmamış bir mühendis kendisini bir güzel sanatlar fakültesinde okuyormuş ve bir müzik grubunda çalışıyormuş gibi tanıtıyorsa belki annesinin bile bilmediği bir arzusunu paylaşıyordur sizinle. Yalan söyler ama kendi olur…
Tabi ki bütün bu yazı boyunca “kendi olabilmek”ten kastım kişinin özünde ne olduğuydu.


Peki bu yeterli mi ?
Biri sizinle özünü paylaşmış olabilir ama size karşı dürüst olması da önemlidir. Çünkü insan ister istemez inandığı şeylerin bir anda değişmesini kolay kabullenebilen bir canlı değil, e haliyle karşısındaki kişinin dürüst olması kurulan bağın devamlılığı açısından önem arz ediyor.
En başta ne demiştik, “sosyal ağlar bizi bazen yalancı ama her zaman kendimiz yapar” !

8 yorum:

  1. aslinda en buyuk rpg oyununa internet denir.

    YanıtlaSil
  2. Kimi yerleri doğru kimi yerleri yanlış. Her ne olursa olsun hiç bir sebep bir insanı kandırmak için yeterli değildir. İnsan etrafındakileri kandırmaya, önce kendini kandırarak başlar...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir keşif oldunuz benim için. Senin de hayatını anlamaya koyuldum. (:

    YanıtlaSil
  4. Başlığa bile hayran kaldım..
    Gerçekten kendisi olabiliyor insan internette.

    YanıtlaSil
  5. bir de keşke orda kalsaydı gercek hayatta hiç olmasaydı deklerimiz var..

    YanıtlaSil
  6. olmadı baştan nekadar haklısın; İnsan etrafındakileri kandırmaya, önce kendini kandırarak başlar...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Açıkçası ben kendim olabildiğim için takılıyorum internete..

    YanıtlaSil
  8. Barney Sikerson,
    Öyle de denebilir tabii :))

    Olmadı Baştan,
    Doğru...Yanlış anlaşılmasın burada yalan söylemeyi,birini kandırmayı övmüyorum.Sadece birini kandırırken yine zaten kendimiz olduğumuzu söylemeye çalıştım :))

    SırfŞiirselYorum,
    Ne iyi ettiniz :))
    Mutlu oldum.

    Leinin Gölgesi,
    Teşekkürler :))
    Sevgiler.

    bitter,

    Evet var ):

    eviminnuru,

    Teşekkürler...
    Sevgiler

    1i yok mu?,

    Ne hoş :))

    YanıtlaSil

Şarkıma eşlik edin...

..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...