18 Şubat 2012 Cumartesi

Kitabımızı nasıl okuyoruz?

Genelimiz bize 'bakılmasına izin veriyoruz' yazdıklarımızla...Yazdığımız postlar,yaptığımız yorumlar sanal alemi gerçeğe taşıyor...Karakterlerimizi az çok açığa vuruyor çünkü...Gerçekteki gibi...
Kiminin yazdığı post veya yorum soğuk gelir size,mesafeli duruşuna içerlersiniz...Kimisinin sululuğundan yakınabilirsiniz mesela...İfadeniz ciddi, sözlerinizle fazlaca kendinizden eminseniz “kibirli”, günün neşesiyle büyükçe bir kahkaha ve gevşek dokulu sözler sarf ediyorsanız “civelek” olursunuz birilerinin gözünde... Ruh halimize, dış görünüşümüze, davranış kalıplarımıza ve bunlardan yola çıkarak kim olduğumuza karar veren insan topluluğuna saygı duymalıyız.Çünkü birileri de onların kişiliklerini aynı verilerle tanımlamakta.Bu yüzden kötü diye tabir etmemek gerek onları..



Bunları odamda, müziğimi açmış dinleyerek düşündüm...Kimisi girip odama bakınca 'ayy ne kadar dağınık bir oda','ne pasaklı bir kız bu' diye düşünebilir... (Bknz: Annem.) Kimisi de 'ne kadar düzenli bir oda','keşke ben de bu kadar derli toplu olabilsem' diyerek düşünür... (Bknz: Arkadaşlarım.) Bence ben her ikisideyim...Evet,hem düzenliyim hem pasaklı...

Dün kitabımın ucuna çay döktüm ve kendime kızdım...Kardeşim geçenlerde kitabımın sayfasını kopardı kendime kızdım.Okuldan çıkmış dolmuşta giderken kitabımı açıp okudum yanımda ki arkadaşım hiç konuşmamamdan yakındı,kendime kızdım...
Merak ediyor insan, bir diğerinin hayatını.Doğaldır...Kendinize kızıyor musunuz benim gibi? Sizler nasıl okursunuz kitaplarınızı? Yatarak,müzik dinleyerek,metroda,dolmuşta,oturarak,bilgisayar başındayken,tv'nin karşısında,çizerek,çizmeyerek,parçalayarak, parmak izi bile bırakmayarak...

Nasıl okuyorsunuz? Okuyoruz...

25 yorum:

  1. Uuu, ince mevzu. En azından benim için. Bir kere kitap bakımına oldukça önem veren birisiyim. Hatta o konuda paranoyak olduğumu da kabul ediyorum. Sırf bu sebeple de hiçbir dostum, aile mensubum benim kütüphanemden ödünç kitap almaya tenezzül etmez.

    Öncelikle kitaplarımı ASLA kıvırarak okumam. En sinir olduğum hareketlerin başında da bu gelmektedir. Görüyorum metroda, kütüphanede, sokakta. İnsanlar kapakları arkaya kıvırmak suretiyle kitaplarını okuyorlar. TAM BİR İŞKENCE ! Kitaba acıyorum. Uyarasım geliyor karşıdakini, sonra da amaaan sana ne ya diyorum. Ama aklım eziyet çeken kitapta oluyor bir süreliğine de olsa.

    Parmak izi mevzusu da çok önemli. Asla ellerim temiz değilken kitap okumam. Hele ki elim yağa filan deyse asla ! O yüzden temiz ellerle kitaba yaklaşırım. Kirli elleri de tez zamanda kırarım !... Tamam o kadar da manyak değilim :D Ama yine de kirli ellerle kitaplarıma elletmem. Eller temiz dahi olsa fazla kapağına elletmem. Kendim bile milimetrik tutuşlarla okurum kitapları. Çatlak mıyım neyim ? Hey Allahım !

    Bir kitap alacağım zamanda çevremdeki insanlar kaçışmaya başlar. Çünkü beni biliyorlar. Tekin pabuç değilim. X kitabını alacaksam eğer raftaki bütün X kopyalarını tek tek incelerim. En az yıpranmışı seçerim. Eğer hepsinde bir kusur varsa bir başka bahara bırakırım. Ayrıca kitapların kapakları da ayrı bir önemli konu. Kapakları eğer kitapla uyumlu değilse yeni baskıyı beklerim. Elif Şafak ve "Baba ve Piç" ile ilgili bir hikayem vardır. Dilersen bir ara yazarım :D

    Ben küçükken -ortaokul yılları filan, baya olmuş yahu, yaşlandık :)- müzik eşliğinde kitap okumayı çok severdim. Ama sonra müzik aşka dönüştü ve çerez olma durumu ortadan kalktı. Artık nerede olursam olayım, müzik namına birşey duyduğum an oraya kanalize oluyorum ve bir başka işle uğraşamaz oluyorum. O yüzden ben iş başındayken asla müzik dinlemeyi sevmem. Kitap okurken de müzik eşlik etmez bana. Etmeye yeltenirse "Ayy ne güzel soloymuş" der oraya kayar bütün dikkatim.

    Kusura bakma biraz uzun bir yorum oldu; ama en son olarakta kitap okuma pozisyonuna değineceğim. En sevdiğim şey yatağımda uzanırken okumak. Ama eğer yorgun bir gün geçirmişseniz ki genellikle öyle oluyor kitabın kapağını açar açmaz sızma ihtimali fevkalade yüksek. Öyle zamanlarda ise çalışma masamda okumaya çalışıyorum. Ki pekte rahat ettiğim söylenemez.

    :))

    YanıtlaSil
  2. Ben kitabı en güzel vapur da ve trende okurum. Keyfine doyum olmaz. Hele vapurun.

    Ve bazen de iyidir kitaba dökülen çay, zira hatırlatır kendisini hiç olmayacak bir zamanda..

    YanıtlaSil
  3. Kitap okumam için çıt çıkmaması gerekir.Bu yüzden gece okumayı seviyorum.Benim için kitap okumak bir ritüeldir.Yatağıma uzanıp okurum.Biten kitap saygı ben tarafından dolu bir törenle kitaplığıma yerleştirilir :)
    güzel inceleme!bu arada bloğumu taşıdım,seni www.denizinfotografgunlugu.blogspot.com a izleyicim olarak beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Mümkün mertebe, sayfaları kırıştırmadan, dikkatlice ve resimdeki 2. pozisyonda okumaya özen gösteriyorum. Tabi zaman zaman garip şekillere de büründüğüm olur. Ama en zevklisi, otobüste müzik dinleyerek okumak olsa gerek. Yolun nasıl bittiğini, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz..

    YanıtlaSil
  5. Mevzu gayet derin. Ama genelde ayaklarımı uzatır, sırtımı yastığa dayar, öylece okurum. Kalabalık ortamlarda da okuyabilirim, sessiz sakin bir ortamda da... Güzel bir konuya değinmişsin Ofelya. :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba :)
    Çok sevdim bu konuyu.
    Bende bazen sessiz bi ortamda ve not alabilceğim şekilde rahatça okumayı çok severim bazende kalabalıklar içinde o kalabalığa inat kitapta kaybolmayı severim..Kitapla bütünleşirim nerdeyse. Ah birde kitaplarım çok kıymetlidir.
    Hiç bi zarar gelsin istemem.Alınca ilk işim isim ve tarih yazmaktır.Sevdiğim yerlerin altını çizip sonra tekrar takrar okumayı çok severim.Biliyorum pek hoş değil ama geri gelmez korkusu ve zarar gelir düşüncesiyle kimseye vermek istemem kitaplarımı. Çünkü bi zarar geldimi içim acır aklımda takılı durur helede ben bi zarar verdiysem kendime çok kızarım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ben yatmadan once kıtap okurum:)
    zaten bı ınsanın samımı olup olmadığı herseyden bellı olur sanal dunyada bıle anlasılır :)
    sahte ınsanlardan uzakta bı yasam dılerım sevgıler
    ofelyacım:)

    YanıtlaSil
  8. Koltuk çok rahatsız. Resimdeki gibi şekilden şekilde girerim okurken. "e) Hepsi" diyorum.

    YanıtlaSil
  9. kitabı nasıl nerede okuduğumdan ziyade kitap cümlelerinin ne kadarını tam manası ile idrak edip hazmedebilirim, bu daha mühim. bu yüzden ne günün sonunda uykudan evvel ne de günün en tasalı,telaşlı saati olan gündür okurum. iş dönüşü yemek sonrası tv izlenen saati kitap okumak için kullanmaya çabalıyorum. bu saatlerde okudukça akılda kalıcı oluyor kitaplar. mümkün mertebe oturarak yahut ayakları uzatarak gibi.

    şehirlerarası yolculuklarda da okumaya çalışırım, şehiriçi yolculuklarda otobüslerin sıkışık ve gürültülü durumu kitap okumaya çok da müsait değil bence.

    YanıtlaSil
  10. 4lu efes dark paketi esliginde

    YanıtlaSil
  11. Kitap olsun da, her türlü okurum ben.. ;)

    YanıtlaSil
  12. Haha süpermiş bu, ben genelde yürürken falan okuyorum, en garibi benimki olsa gerek? :D

    YanıtlaSil
  13. her yerde okuyorum. yolda yürürken bile. en çok kafede okumayı severim. elimde bir kitap olmadan sokağa çıkmam. tek aksesuarımdır kitap :) çizerim tabii savaşırım kitapla.
    :)
    bak çölde çay adlı bi kitap var. iyidir. ona dökmüş olsan yakışırmış.
    :)
    kitaplarımı asetatla kaplar ve öper koklarım.
    :)

    YanıtlaSil
  14. Bu yıl dolmuş ve minibüse ufalttım okuma seanslarını. Çünküm sınav senemde olduğumdan dolayı annem çok kitap okumamdan dolayı biraz isyan ediyor. ehehe.
    Genelde kulağımda hafif bir müzik bangırdarken okurum kitabımı. Pozisyondan pozisyona girerim okurken, rahatıma göre değişken yani.
    Suratına maskelerin pelesenklendiği insanlar maalesef ki her yerde, onları atabilsek keşke hayatımızdan. Ağdalasak bir yerde yaşantımızdan. Sanal formları bu kadar çabuk fark ediliyorsa, nasıl realitede bunlar sahteliklerini gizleyebiliyorlar? Hııı?
    - Bu yorumumdan karakter analizimi çıkarttın mı Ofelya'cım? İyi biriyim ama, dimi dimi? ehehe. -

    YanıtlaSil
  15. Ofelya saygi duymak gerek dogru soyluyorsun ama kimsede dervis sabri yok bu hayatta ben kesinlikle yatarak okurum kitabimi.kitap bende ayri bi tutku son okudugum kitaplarimda muhakkap bir sayfasi yirtik oluyor evdeki kucuk canavar eline gecirdimi alana kadar bi sayfasi arada kayniyor:)

    YanıtlaSil
  16. Genellikle yatmadan önce yatağımda okurum. Her zaman kurşun kalemim ve not defterim yanı başımdadır. Beğendiğim yerlerin önce altını çizerim ve okumam bitince onları defterime kaydederim. Böyle de manyak bir insanım.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,paylaşımlarını inceledim çok beğendim..
    Kitap okuma stilime gelince genelde yatağımda uzanarak okumayı tercih ediyorum ve yarısında uyuyup kalıyorum :))) nasıl okumak oluyorsa işte benimki de öyle:) her ne kadar uyuyup kalıyorum desem de iyi bir okuyucuyumdur..bu arada bende yeni blogger oldum bloguma beklerim.sevgiler

    http://2chenindunyasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  18. Kitaba en az hasar verecek şekilde okumaya özen gösteririm. Oturmayı tercih ederim, uzandığımda uyuyakalırım.

    Ama ondan önce yazının başında yazdığın cümleler ve düşünceler.

    Ruh halimize, dış görünüşümüze, davranış kalıplarımıza ve bunlardan yola çıkarak kim olduğumuza karar veren insan topluluğuna saygı duymalıyız.Çünkü birileri de onların kişiliklerini aynı verilerle tanımlamakta.Bu yüzden kötü diye tabir etmemek gerek onları..

    Çok anlamlı gerçekten...

    YanıtlaSil
  19. çok güzel bi özeleştiri olmuş sanki =)
    ben de kendime çok kızarım hep kızarım ama mağrur tavrımdan da ödün vermem işte. Garip bi huy.
    Pasaklılığa gelince; ben kendi dağınıklığımda kendimi bulabiliyorum aslında. Herkesin kendine has bi tarzı var sanırım.
    :)
    kitabımı da genelde yatarak okur ve uyuyakalırım itinayla =)

    YanıtlaSil
  20. Benim için kitabın şekli şemali değil, içeriği önemlidir. Eğer ilgimi çekiyorsa kitap defter yaprağından bile olsa okurum ben onu. Hatta şimdi bir manyaklığa başladım. Okuduğum kitabı artık e-kitap olarak arşivleyip, orjinallerini kütüphaneye bağışlamaya çalışıyorum. Başkaları da faydalanabilsin diye. Okuma şeklime gelirse eğer ilgimi çekiyorsa nerde nasıl olduğu hiç önemli değildir. Çünkü o sırada zaten gerçek zamanda değil, hikayenin içinde yaşıyorumdur :p

    YanıtlaSil
  21. genellikle yatmadan önce tabii ki uyuyakalmam belki 1 saat sürdüğü bile olur kitaba göre değişebilen daima kitap alan/okuyan birisi olduğunuzda bazen aile çevrenizden olumsuz eleştirilerde alabilirsiniz ki yine de beni etkilemedi ben yine okumaya devam ettim..

    YanıtlaSil
  22. sanırım hep uzanarak okuyorum kitabı. kareli battaniye altında genelde. sonra balkonda okumayı seviyorum, denize karşı oturup okumayı, havuz başında şezlongda. sonra otobüste. okumayı seviyorum yahu^^ :)

    YanıtlaSil
  23. bende pasaklıyım sabah evden çıkarken son bir kez odama bakıp bunu iyice anladım :)) çantamda taşıdğım kitabımın ucu kıvrılmış kendime kızdım bende :)

    YanıtlaSil

Şarkıma eşlik edin...

..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...